Sedan mobilens inträde i våra liv har diskussionerna om barn ska ha en mobil varit högljudda. Förespråkarna menar att det är ett måste i dagens samhälle. Det är så vi kommunicerar idag. Motståndarna hävdar istället att det påverkar barnen socialt, då det ofta blir en tävling om vem som har bästa mobilen. Andra argument är att barn inte strävar efter att lära sig saker med en mobil, eftersom allt går att googla fram.

Tuffare klimat, bättre kontroll

Dock har de flesta insett att det inte bara är av ondo, även om diskussionerna om när barn ska få en mobil fortsätter. Föräldrar tycker oftast att 10 år är lagom ålder. Trots det har var tredje sjuåring en mobil.

Samhällets klimat blir allt tuffare och att ha koll på var barnen håller hus känns viktigt. Funktionen föräldrarkontroll ger möjligheten att spärra skadliga sidor och i och med det upplever många att fördelarna överväger.

Däremot behöver det inte vara en smartphone som lätt kan tappas bort, särskilt av aktiva barn. Som förälder bör du kolla upp digitala klockor med GPS och mobil för barn. Bland annat safekid.se erbjuder det. En klocka sitter säkert på armen och den har samma fördelar som smartphones. Med GPS kan föräldrar spåra barnen och med mobilfunktionen kan barnen kommunicera om något händer.